karina9: kolejne z zadanie z którym mam problem i zwracam się do was z prośba o pomoc

a)oprocentowanie lokat w pewnym banku , równe początkowo 5% w skali roku, wzrosło o 1,2 punktu
procentowego. o ile procent wzrosło to oprocentowanie?
b)oprocentowanie lokat w pewnym banku, równe poczatkowo 5% w skali roku, zmniejszyło się o
20%. o ile punktów procentowych zmniejszyło się to oprocentowanie?
31 paź 16:55
Godzio:
a) Małe wprowadzenie, jeśli mamy oprocentowanie 10% i zostało zwiększone do 15% to
| | 15 − 10 | | 5 | |
wzrosło: 15 − 10 = 5 punktów procentowych i |
| * 100% = |
| * 100% = 50 |
| | 10 | | 10 | |
procent analogicznie spróbuj twój przykład
Jak nie dasz rady to pomogę
31 paź 16:57
karina9: probuje i probuje ale niestety wynik wychodzi mi błędny
31 paź 17:04
Godzio:
| | x | |
b) |
| * 100% = 20% ⇒ x = 1 punkt procentowy |
| | 5 | |
31 paź 17:06
karina9: dziękuje za pomoc

teraz widze że mam identyczne obliczenia ale wyniki złe mi wychodziły.
dzięki raz jeszcze
31 paź 17:09
Godzio:
31 paź 17:09
karina9: nie wiem tylko czy w przykładzie b) musi być cos jeszcze przed równaniem x5 * 100% =20%
...
31 paź 17:13
Godzio: odpowiedz się nie zgadza bo teraz sam się zamotałem
31 paź 17:15
karina9: własnie odpowiedz jest prawidłowa, chodzi mi tylko o jakies wczesniejsze działanie..
31 paź 17:28
Godzio:
wcześniejszego nie ma, zauważ że ten x to jest różnica procentu wcześniejszego i obecnego
| 5 − y | |
| * 100% = 20% −−− a my szukamy ten różnicy x = 5 − y , więc nie trzeba |
| 5 | |
obliczać procentu jak był wcześniej
31 paź 17:31