Usuń niewymierność z mianownika ułamka
Question: Usuń niewymierność z mianownika ułamka
Krok po kroku, proszę... za nic nie mogę tego zczaić
Godzio:
| 4√3 | |
| −− chcemy się pozbyć niewymierności czyli jedynie co możemy zrobić to |
| √3 + 2 | |
domnożyć przez coś aby pozbyć się
√3 w tym wypadku trzeba doprowadzić do
√32 −− na to
mamy wzorek:
(a + b)(a − b) = a
2 − b
2
√3 + 2 gdzie a =
√3 a b = 2 trzeba domnożyć przez wyrażenie a − b, w ten sposób otrzymamy:
a
2 − b
2 i pozbędziemy się pierwiastka
| 4√3 | | √3 − 2 | | 4√3(√3 − 2) | |
| * |
| = |
| = |
| √3 + 2 | | √3 − 2 | | (√3 + 2)(√3 − 2) | |
| 12 − 8√3 | | 12 − 8√3 | | 12 − 8√3 | |
| = |
| = |
| = 8√3 − 12 |
| √32 − 22 | | 3 − 4 | | −1 | |