MISIEK: w prostokącie jeden bok wydłużono o 20% , a drugi o p% i otrzymano prostokąt, którego pole jest
o 50% większe od wyjściowego. Oblicz p.
bardzo proszę chociaz o początek zadania, o to jak je zacząć
31 paź 16:36
think: prostokąt ma przed zmianami boki długości a i b, jego pole wynosi P = a*b.
| | 20 | |
bok a wydłużono o 20% → a + |
| a = 1,2a |
| | 100 | |
| | p | | 100 + p | |
bok b wydłużono o p% → b + |
| b = |
| b |
| | 100 | | 100 | |
pole prostokąta o przy nowych długościach boków ma być o 50% większe
| | 100 + p | |
1,2a* |
| b = 1,5ab |
| | 100 | |
zostaje wyliczyć z tego równania p.
31 paź 17:17
MISIEK: a jak wytułumaczyć to : 100 + p100 b ?
31 paź 17:30
MISIEK: i w ogole jak dalej postępować?
31 paź 17:32