wykaz ze
tn: witam
wykaż że liczba 318 −2 18 jest liczbą podzielną przez 19
31 paź 16:34
Godzio:
(33)6 − (23)6 = (33 − 23)((33)5 + (33)423 + ... + 33*(23)4 + (23)5) =
(27 − 8)(...) = 19 * (....)
31 paź 16:37
Grześ: Rozkładaj tą liczbę korzystając z:
a2−b2=(a−b)(a+b)
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
31 paź 16:38
tn: a jesli chodzi o dokładniejszy zapisz, czyli, jak dokładnie powinien wyglądać ten dowód?
31 paź 17:23
Godzio: Dowód polega na tym żebyś otrzymał
19 * jakieś wyrażenie
Jeśli do tego dojdziesz to zakończysz dowód
31 paź 17:24
Grześ: Jeśli ta osoba nie zna wzorku co ty Godzio napisała, bo pewnie chodzi do gimnazjum, to niech
rozkłada na kolejne nawiasy ze wzorów skróconego mnożenia
31 paź 18:25
Grześ: co Godzio napisał* literówka, sorry
31 paź 18:26