wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919: f(x)=e√x+√ex+xe+ex
31 paź 16:28
Godzio:
x ≥ 0
31 paź 16:39
Anusia1919: A jakieś większe naprowadzenie

?
31 paź 16:54
Godzio: wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe lub równe 0, i to tylko e√x jest potrzebne
31 paź 16:55
Anusia1919: no ale jak to e oblicze

To już jakas wyższa szkoła chyba a ja po liceum:(
31 paź 17:00
Godzio: e w tym momencie cię nie interesuje, wszystko co musisz zrobić to x ≥ 0 i tyle
31 paź 17:01
Anusia1919: nie mam pojęcia jak to zrobić:(
31 paź 17:32
nikka:
e√x − w wykładniku potęgi masz pierwiastek kwadratowy, liczba pod pierwiastkiem musi być
zatem ≥ 0 dlatego x≥0
√ex − też mamy pierwiastek kwadratowy z tym, że dla każdego x∊R ex>0
xe − x∊R
ex − x∊R
ze wszystkich warunków wynika, że x ≥ 0 czyli Df = <0,+∞)
31 paź 17:39
Anusia1919: i do tego nie trzeba jakiś większych obliczeń

wystraczy ze to napisze na spr
31 paź 17:43
nikka: w tym przykładzie akurat nie...
31 paź 17:48
Anusia1919: i to e to tez jest ta liczba niewymierna
31 paź 17:52
nikka: tak to jest ta sama liczba e
31 paź 17:53
Basia:
e=limn→+∞(1+1n)n
i owszem jest liczbą niewymierną
ponadto 2<e<3
31 paź 17:53