log: Proste. niech ktoś zerknie
2n
2
lim ---------------------------------------------------------- =
n→∞ (
3√n3 + 2n2)
2 + n
3√n3 + 2n2 + n
2
2 2
------------------------------------------ = ----
(
3√1+(2/n))
2 +
3√1 + (2/n) +1 3
Nie rozumiem tu jednej rzeczy. Licznik został podzielony przez n
2 a mianownik przez n
3.
Przecież n
2 i n
3to są inne liczby

więc chyba jeszcze coś powinno stać przed
ułamkiem...
6 sty 19:29
Eta:
w mianowniku wyłączmy n3
czyli mamy n2√1 +2/n + n2 √ 1 +2/n + n2
teraz
n2[ √1 +2/n +√1 +2/n +1]
skróci się n2 z licznikiem
otrzymasz
lim = 2/(1+1+1)= 2/3
n →∞
6 sty 19:44
Eta:
w pirwszym zapomniałam napisać!
n2(√1 +2/n)2 +n2√1+2/n +n2
6 sty 19:46
Eta: Co nie zmienia wartości granicy = 2/3
i nie w ( pirwszym ) ... tylko w pierwszym
6 sty 19:48
log: Dziękuję dobra kobieto

Czaję!
6 sty 19:52