Wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919: f(x)=x−1x2−5x+6−3√2x+1
31 paź 16:24
Grześ: pierwiastek 3−go stopnia każda liczba spełnia, więc tylko weź pod uwage mianownik
31 paź 16:28
Anusia1919: czyli mam wyliczyć dziedzine tylko z x
2−5x+6

czyli to bedzie Δ=49
x1= −1
x2= 6
Dfxe−{6}
31 paź 16:33
Grześ: Chyba się pomyliłaś,
Δ=(−5)
2−4*6=25−24=1
31 paź 16:36
Anusia1919: czyli x0= −
b2a x0=−
52=−2
12 czyli DfxeR{−2
12}
31 paź 17:38
nikka: Δ>0 czyli są dwa pierwiastki
x1 = ...
x2 = ...
Df = R\{x1,x2}
31 paź 17:52