granica
Zielonooka19: Obliczyć granicę :
Cz w obu przypadkach granica wynosi 0 ? Czy źle myślę?
31 paź 16:16
Jack:
w pierwszym wynosi 0 , w drugim 1.
31 paź 16:17
Zielonooka19: w pierwszym ok, wiem dlaczego, ale w drugim?
A w takim razie:
31 paź 16:20
Grześ: 0
31 paź 16:22
Zielonooka19: Widzę coraz piękniejsze przykłady...
a co z tym π?
31 paź 16:28
Krzysiek: W drugim cos(0) = 1, dlatego 1
31 paź 16:28
Jack:
nic, stoi sobie. W granicy będzie sin (π−0)=sinπ
31 paź 16:31
Zielonooka19: czyli odpowiedzią jest sinπ czy wynik. czyli ok 0,055?
31 paź 16:33
Jack:
π=180o. Można to swobodnie z wykresu odczytać.
31 paź 16:36
Jack:
(nie trzeba przybliżać)
31 paź 16:36
Zielonooka19: aa.. bo wzięłam π jako 3,14 a nie jako kąt..
| | π | |
lim arctg (−n) = − |
| czy znów nie? |
| | 2 | |
31 paź 16:39
Grześ: to będzie arctg (0) = ...
31 paź 16:40
Jack:
n→0?
31 paź 16:41
Grześ: No właśnie w sumie nie ma napisane dokąd zmierza
31 paź 16:42
Zielonooka19: mam to podane tak: oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
a
n = ... to co piszę po lim
ehh. zgłupiałam przy tym
31 paź 16:43
Zielonooka19: czyli tu: an = arctg (−n)
31 paź 16:44