wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919:
31 paź 16:09
Anusia1919: Pomocy

:(
31 paź 16:34
roman: chwila ....
31 paź 16:47
Godzio:
Anusia gdzie ty się uczyłaś jeśli nie umiesz obliczać dziedziny ?
31 paź 16:49
roman: D: x
2 −4 = 0
( x+2)(x−2)=0 i z tego mamy ...
x jeden = −2
x dwa = 2
x
2−4 większe lub równe od zera i rysujesz parabolę [ mam nadzieje ze wiesz jak ] ( od −2 do
2 pamiętaj a jest dodatnie wiec ramiona do gory )
i dalej
( − nieskończoności ; −2 > u < 2 ; + nieskończoności )
ostatecznie D: (− nieskoń.; −2) u (+2; + nieskoń.)
i rysunek z otwartymi kółeczkami [ rysujesz taka długa linie i tam nanosisz x jeden i x dwa]
MAM NADZIEJE ZE MNIE ZROZUMIAŁAŚ [ NIE JESTEM DOBRY BY COŚ WYTŁUMACZYĆ ]
CHYBA DOBRZE
31 paź 17:05
roman: sorry to jest źle sorry ....
31 paź 17:06
Godzio:
8 − 2x ≥ 0 ⇒ x ≤ 4 i x2 − 4 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2, x ≠ −2
D = (−∞,−2)∪(−2,2)∪(2,4>
31 paź 17:08
Bogdan:

Założenia:
1. x
2 − 4 ≠ 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) ≠ 0 ⇒ x ≠ 2 i x ≠ −2
2. 8 − 2x ≥ 0 ⇒ 2x ≤ 8 ⇒ x ≤ 4
Dziedzina: D
f: x ∊ (−
∞, −2)∪(−2, 2)∪(2, 4>
31 paź 17:13
Anusia1919: bo nie wiem co to to e jest co trzeba z takim czymś zrobić !1 i temu nei wiem
31 paź 17:44
Basia:
ex to coś takiego jak 2x
ex jest liczbą niewymierną 2<e<3
czyli ex jest stale dodatnie
31 paź 17:46
Basia: poprawka
druga linijka nie ex tylko e
31 paź 17:47
Anusia1919: czyli tego nei bierzemy pod uwage w obliczaniu dziedziny?
31 paź 17:51
Anusia1919: 1−5xex tego nie rozwiązujemy zeby dziedzine obliczyć tak
1 lis 14:00
Jack:
rozwiązujemy, ale wychodzi nam że mianownik nigdy się nie zeruje, wiec niczego nie wyrzucamy z
dziedziny.
1 lis 14:02