POCHODNE, Całki ... fizyka
Natasza: Ciało wyrzuconoi pod kątem α do poziomu z prędkośćia początkową Vo. Zaniedbując opór powietrza
i przyjmując wartość przyspieszenia ziemskiego g, znajdź:
c) wartość promienia krzywizny toru ρ w zależności od odciętej x położenia ciała
Przedyskutować wartości promienia krzywizny dla przypadków: y=0 i y=Hmax.
Problem tkwi nie w samym rozwiazaniu tego zadania, gdyz to już zrobiłam. Nie potrafie jednak
rozpisać pochodnej pierwszego i drugiego stopnia, z tego powodu posłużyłam sie gotowym wzorem
(spisanym z tyłu ksiazki z odpowiedzi) aby wyliczyć wartość ρ.
Czy mógłby mi ktoś pomóc wyprowadzić wzór na ρ wiedząc ze na płaszczyźnie wartość promienia
krzywizny ρ wyraża się następującym wzorem
| | (x'2 + y'2)3/2 | |
ρ= |
| |
| | |x'y'' − y'x''| | |