wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919: f(x)=1xlnx−1x+1
31 paź 15:59
Anusia1919: prosze POMOCY

!
31 paź 16:21
nikka: spróbuj samodzielnie
31 paź 16:36
Anusia1919: ja nei wiem co to jest wogóle ln:( bo nie braliśmy w liceum a na studiach nam dała profesorka
takie zadania i z tego ma być sprawdzian
31 paź 16:39
Godzio: In to logarytm naturalny, w podstawie ma liczbę e
dziedzina bedzie taka sama jak w zwyczajnym logarytmie
| x − 1 | |
| > 0 i x ≠ 0 i x ≠ − 1 |
| x + 1 | |
31 paź 16:40
nikka: ln to logarytm naturalny czyli inaczej log
e (podstawą logarytmu jest liczba e)
| | 1 | |
a co z |
| − jaką liczbą nie może być x ? |
| | x | |
31 paź 16:42
Anusia1919: czyli Df:xeR−{0,−1}
31 paź 16:45
nikka: Godzio Ci już wszystko napisał (mianownik ułamka musi być różny od 0 czyli x≠0 i x≠ −1, liczba
logarytmowana musi być dodatnia czyli ułamek po ln musi być większy od 0)
31 paź 16:45
Godzio:
napisałem co trzeba wyliczyć ...
31 paź 16:46
nikka: | | x−1 | |
najpierw rozwiąż nierówność |
| > 0 |
| | x+1 | |
31 paź 16:47
Anusia1919: (x−1)(x+1)>0
x=1 V x= −1
xe(−∞,1>∪<1,+∞)
31 paź 16:53
Godzio: ok,tylko (−∞,−1>∪<1,∞) teraz wywal z tego − 1 i masz dziedzinę
31 paź 16:54
Anusia1919: to jak zapisać tą dziedzine DF xeR−{−1) Dfxe(−∞,−2>∪<1,+∞}

:(
31 paź 16:57
Godzio: Tam jak rozwiązujesz tą nierówność to powinny być przedziały otwarte,
D = (−∞,−1) ∪ (1,∞)
31 paź 17:03
Anusia1919: to jak zapisac tą dziedzine Dfxe(−∞,−2)∪(1,+∞)
31 paź 17:29