Trygonometria
Marcin: Witam, mam szybkie pytanie odnośnie trygonometrii.
Sinus kąta 120 wynosi √3/2 . Skąd/Jak mam się dowiedzieć że wynosi właśnie tyle? Chodzi mi o
taką formę, typu 2 pierwiastek na dwa. Na kalkulatorze może to wyjść 0,86666 ale chodzi mi o
taką prostszą formę, jak to wyliczyć?
31 paź 15:44
Bogdan:
| | √3 | |
sin120o = sin(180o − 60o) = sin60o = |
| |
| | 2 | |
31 paź 16:08
Marcin: Tak, właśnie o to mi chodziło! Czy mógłbyś bardziej rozwinąć ten wzór? Co i jak , skąd to się
bierze? dalej już załapie
31 paź 16:12
31 paź 16:20
Marcin: Dzięki, jesteś zajebistą zajebistością tego forum
31 paź 16:28