Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej
Ogóras:

Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu
3x−y−2=0 i przechodzącej przez punkt P = (3,1)
31 paź 15:44
Bogdan:
| | −1 | |
To jest zła odpowiedź, y = |
| + 2 nie jest linią prostą, to jest hiperbola. |
| | 3x | |
31 paź 15:54
Gustlik: Przekształć najpierw do postaci kierunkowej (inaczej: "zrób" z tego równania funkcję liniową):
y=ax+b
3x−y−2=0
−y=−3x+2 /*(−1)
y=3x−2
| | 1 | |
a następnie skorzystaj ze wzoru:a2=− |
| − warunek prostopadłości prostych:
|
| | a1 | |
Teraz wstaw do tego równania współrzędne punktu P=(3, 1) i oblicz b.
Pozdrawiam
1 lis 01:36
think: albo skorzystaj z tego, że wektor [A,B] = [3, −1] jest prostopadły do tego równania, więc
prosta prostopadła to −x − 3y + C = 0 ∍ P(3,1)
więc −1*3 − 3*1 +C = 0 ⇒ C = ...
1 lis 07:30