Wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919: f(x)=log(x−1)+arcsin2x
31 paź 15:40
Basia:
1. logarytmować można tylko liczby dodatnie
2. dziedziną funkcji arcsin jest przedział <−1,1>
31 paź 18:03
Anusia1919: czyli w rozwiązaniu mam nspiać tylko Df−R−<−1,1>?
31 paź 18:05
Basia:
ależ nie, to są wskazówki
logarytmujesz x−1 czyli
1. x−1>0
argumentem arcsin jest 2x czyli
2. x≠0 (bo x jest w mianowniku)
3. 2x≥−1
4. 2x≤1
nierówności trzeba rozwiązać i znaleźć część wspólną zbiorów rozwiązań
31 paź 18:11
Anusia1919: to ja jutro to zrobie i wpiesze tak koło 13 i jak byś miała czas to była bym wdzięczna gdybyś
spradziła bo dzisiaj to już do do łóżeczka musze iść bo idę do pracy na noc
31 paź 18:16
Anusia1919: 1.
x−1>0
x>1
xe(1,+∞)
2.
2X≥−1
2+xx≥0
(2+x)x≥0
x2+2x≥0
x(x+2)≥0
x=0 i x=−2
xe(−∞,−2>∪<0,+∞)
3.
2x−1≤0
2−xx≤0
x(−x+2)≤0
x=0 ii x≥2
xe(−∞,0)∪<2,+∞) dobrze?
i prosiła bym o znalezienie tej części wspólnej zeby dziedzine wyznaczyć
1 lis 14:42
Anusia1919: A to ktoś mógłby sprawdzić i dziedziny wyznaczyć?
1 lis 14:50
Anusia1919:
1 lis 15:53
Godzio:

Żeby znaleźć część wspólną narysuj sobie oś i zaznacz wszystkie przedziały
Jak widać część wspólna to:
D = <2,
∞)
1 lis 16:06