| cos(π+α) + 1 | |||||||||||
√ | |||||||||||
|
| −cosα + 1 | ||
skorzystałem z w.r. i wyszło mi √ | − nie wiem co dalej robić. Ma wyjść: | |
| cosα + 1 |
| π | ||
|tg | | | |
| 2 |
| α | ||
|tg | | ma wyjść | |
| 2 |
| α | α | |||
1 − cosα = 2sin2 | oraz 1 + cosα = 2cos2 | |||
| 2 | 2 |
| α | α | |||
cos22α = 2cos2α − 1 ⇒ cos2α = 2cos2 | − 1 ⇒ 1 + cos2α = 2cos2 | |||
| 2 | 2 |
| α | α | |||
cos22α = 1 − 2sin2α ⇒ cos2α = 1 − 2sin2 | ⇒ 1 − cos2α = 2sin2 | |||
| 2 | 2 |
| α | α | |||
cos2α = 2cos2a − 1 ⇒ cosα = 2cos2 | − 1 ⇒ 1 + cosα = 2cos2 | |||
| 2 | 2 |
| α | α | |||
cos2α = 1 − 2sin2α ⇒ cosα = 1 − 2sin2 | ⇒ 1 − cosα = 2sin2 | |||
| 2 | 2 |
dzięki!