wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919: f (x) = log(−4x) + − x2 + 6x + 55
31 paź 15:29
trygonometr: x ∊ R bo log(−4x) nie istnieje
31 paź 15:31
Anusia1919: ok dziękiuje

A na dalsze moje zadania znasz odpowiedz
31 paź 15:33
nikka: poprawka
Df : −4x > 0
x < 0
Df = (−∞, 0)
31 paź 15:48
Anusia1919: czyli kto rozwiązał dobrze?
31 paź 15:56
Bogdan:
log(−4x) istnieje dla x < 0
31 paź 16:09
Anusia1919: czyli co jest tą dziedziną
31 paź 16:10
Bogdan:
f(x) = loga b
a ≠ 1 i a > 0 i b > 0
Np.: f(x) = log(−4x), założenie: −4x > 0 ⇒ x < 0, Df: x ∊ (−∞, 0)
nikka dobrze podała dziedzinę.
31 paź 16:16
nikka: tak jak napisałam Df = (−∞,0)
31 paź 16:16
nikka:
31 paź 16:17
Anusia1919: kurcze tam miało być f(x)=(−4x)+
√−x2+6x+55 to zmienia cos w obliczeniach
31 paź 17:55
nikka: niestety zmienia bo w takim razie musi być jeszcze −x2+6x+55 ≥ 0
a tam jest w końcu ten logarytm czy nie?
31 paź 17:59
Anusia1919: jest . f(x)=log(−4)+√−x2+6x+55
31 paź 18:02