wyznacz dziedzine funkcji
Anusia1919: f (x) = ln(7 − x) + 4x + 8 + arcsin(x2 + 5x + 4)
31 paź 15:28
Gustlik: 1. 7−x>0 (logarytmować można tylko liczby dodatnie)
2. −1≤x2 + 5x + 4≤1 (dziedzina funkcji arcsinx to <−1, 1>) − rozpisz na dwie nierówności:
−1≤x2 + 5x + 4 i x2 + 5x + 4≤1 − rozwiązaniem takiej nierówności podwójnej jest część wspólna
tych dwóch nierówności.
Rozwiąż oba założenia i wyznacz część wspólną.
1 lis 01:20
Basia:
Gustlik
Anusia, patka i Monika powtarzały zadania wielokrotnie. Na ogół są już rozwiązane w innych
postach.
1 lis 01:28
Anusia1919: 1.
0≤x
2+5x+5
Δ=25−20=5
x1=
−5}−√52
x2=
−5}+√52
2.
0≥x
2+5x+3
Δ=13
x1=
−5}−√132
x2=
−5+p{13
2
tylko nei wiem jak tą dziedzine pomoze ktoś
1 lis 15:50
Anusia1919:
2 lis 09:49