nalepek: Wielomian W(x)=ax
3+bx
2+cx+d, a≠0 ma dwa różne miejsca zerowe: x
1=-2 oraz x
2=3, przy
czym pierwiastek x
2 jest dwukrotny. Dla argumentu 1 wartość wielomianu jest równa
(-12). Wyznacz a,b,c,d
Czy to dobry sposób? :
W(x)=(x+2)(x-3)
2
W(x)=(x+2)(x
2-6x+9)
W(x)=x
3-6x
2+9x+2x
2-12x+18
W(x)=x
3-4x
2-3x+18
ax
3+bx
2+cx+d=x
3-4x
2-3x+18
a=1
b=-4
c=-3
d=18
6 sty 19:19
log: "Dla argumentu 1 wartość wielomianu jest równa (-12)". To raczej się nie zgadza, bo dla
x=1 W(1)=3-4-3+18=14
6 sty 19:27
Basia:
Wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d, a≠0 ma dwa różne miejsca zerowe: x1=-2 oraz x2=3, przy
czym pierwiastek x2 jest dwukrotny. Dla argumentu 1 wartość wielomianu jest równa
(-12). Wyznacz a,b,c,d
prawie dobry
W(x)=a(x+2)(x-3)2
W(1)=a*3*(-2)2
W(1)=12a
12a=-12
a=-1
W(x)=-(x+2)(x-3)2= -(x+2)(x2-6x+9)
dalej już wiesz
6 sty 20:04