:)
M4ciek: ABCD:
1. Zbior punktow wspolnych kuli i plaszczyzny moze byc:
A.odcinkiem
B.okregiem
C.Zbiorem jednoelementowym
D.Zbiorem dwuelementowym
Nie mam za bardzo pojecia

2.Pole Δ o bokach a=4cm i c=5cm oraz kacie β=60
o zawartego miedzy danymi bokami jest rowne:
A.10
√3cm
2
B.10cm
2
D.5
√3cm
2
Czy tutaj mam policzyc 3 bok z tw.cosinusow. I pole z herona?
31 paź 15:00
think: M4ciek a powiedz mi kula to twór z wnętrzem czy tylko bańka...
31 paź 15:03
M4ciek: Z Wnetrzem bo mozna np. policzyc jej V
31 paź 15:04
think: tak samo okrąg, to obręcz czy talerz?
31 paź 15:04
think: właśnie, to teraz zastanów się jak przekroisz nożem kulę mozzarelli to co możesz otrzymać?
31 paź 15:05
Grześ: Dobre think, mmmmm Mozzarella
31 paź 15:06
think: ad 2, nie musisz rzuć okiem na wzory na pole trójkąta jest tam jeden z bokami i kątem...
31 paź 15:07
think: na styku noża i kuli sera masz punkt, tak jak styczna i okrąg...
jak nóż zagłębisz w cieście, to już część wspólna to będzie koło

nie okrąg a na pewno nie
otrzymasz zbioru dwupunktowego ani okręgu.
31 paź 15:08
think: odcinek też jest nierealny...
31 paź 15:08
M4ciek: Okrag?
Ad.2 Dzieki
31 paź 15:09
M4ciek: Czyli C ?
31 paź 15:09
think:
31 paź 15:12
think: tak zbiór jednopunktowy
31 paź 15:12
think: dobra na razie zmykam

także na dalsze pytania odpowiem później
31 paź 15:13
M4ciek:
I jeszcze takie cos:
A=(6;−1) B=(8;−3)
Napisz w postaci ogolnej rownanie symetralnej odcinka AB.
Zapomnialem jak sie to robilo.
Ok, papa
31 paź 15:14
M4ciek: Ladny rysunek
31 paź 15:15
Grześ: Wg mnie maciek zrób wzór prostej przechodzącej przez te dwa punkty,
Później wyznacz środek odcinka tego:
Potem wyznacz prostą prostopadła i przechodzacą przez ten punkt
31 paź 15:18
think: Grześ słusznie prawi

dokładnie tak jak napisał.
31 paź 17:01
M4ciek: Zaraz wkleje
31 paź 17:06
think: można to zrobić też z wektorów:
"Dla A, B, C ∈ R, przy czym A i B nie są
jednocześnie równe zeru, prosta to zbiór punktów, których współrzędne spełniają zależność:
Ax + By + C = 0
Liczby A, B, C nazywamy współczynnikami liczbowymi równania prostej.
Wektor o współrzędnych [−B, A] jest wektorem kierunkowym prostej.
Jest on do tej prostej równoległy. Wektor [A, B] jest prostopadły do prostej. "
AB
→ = [2, −2]
czyli wektor prostopadły to [−2, − 2]
| | 6 + 8 | | −1 − 3 | |
to jest prosta −2x + 2y + C = 0 do której należy punkt ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
31 paź 17:11
M4ciek:
A(6;−1),B(8,−3)
(8−6)(y+1)=(−3+1)(x−6)
2y+2=−2x+12
2y=−2x+10
y=−x+5
S=(7,−2)
y=ax+b
−2=1*(7)+b
−10=b
y=x−10
31 paź 17:13
M4ciek: Mam jeszcze cos co nie wiem tylko skocze do pokoju

Wykorzystam Cie think poki jestes
31 paź 17:15
Grześ: Ja też mogę pomóc, nie zapominaj
31 paź 17:18
think: mogę być i nie dać się wykorzystać
31 paź 17:18
think: no tak M4ciunia, a czy tam w treści bodaj nie pisało, że to ma być równanie prostej w postaci
ogólnej a to co podałaś to nie ta postać...
31 paź 17:19
Grześ: w postaci ogólnej ma napisac
31 paź 17:20
think: M4aciek i jeszcze jedno ile to
−2 − 7
31 paź 17:21
M4ciek: Tak tak

Tylko
Think mi dluzej pomaga i przyzwyczaila sie do moich herezji

Tak zaraz to poprawie

na postac ogolna
31 paź 17:21
Grześ: też to zauważyłęm i miałem to napisać
31 paź 17:21
M4ciek: x + y − 9 =0
31 paź 17:23
Godzio:
jeśli już to albo
x − y − 10 = 0
albo
−x + y + 10 = 0
31 paź 17:23
Godzio:
naczy 9
31 paź 17:24
M4ciek:
Trapez ABCD ma katy proste przy wierzcholkach A i D.Punkt O jest srodkiem okregu wpisanego w
ten trapez.Oblicz obwod trapezu jesli wiadomo,ze IOCI=6 i IOBI=8.
31 paź 17:25
M4ciek: Tak tak Godziu dobrze napisal
31 paź 17:26
M4ciek: Moglby ktos to ladnie narysowac bo ja tu nie potrafie mam tylko na karteczce
31 paź 17:26
Godzio:

OEC ~ OBC
Tyle z mojej strony
31 paź 17:28
think: M4ciek, jesteś rozchwytywany jak ciepłe bułeczki, wszyscy walą drzwiami i oknami by Ci pomóc
31 paź 17:30
M4ciek: A tam zaraz rozchwytywany

po prostu ludzie sa zyczliwi
31 paź 17:32
Godzio:
Jak nie ma co robić to co mamy począć
31 paź 17:33
M4ciek: Z tego co narysowal Godziu wiem jak wyliczyc c i r

A majac r moge tez a i b z pitagorasa?
31 paź 17:34
M4ciek: A nie r mi sie pomylilo

z okregiem wpisanym w Δ prostokatnym

to co z r?
31 paź 17:36
Godzio:
Jeśli masz r to masz już h = 2r, a gdybyś się dokładniej przyjrzał to nie musiałbyś nawet
liczyć a i b

Bo potrzebny jest Ci jedynie obwód
31 paź 17:37
Godzio:
h + c = a + b ⇒ L = 2h + 2c
6
2 + 8
2 = c
2 ⇒ c = ...
z podobieństwa które wyżej napisałem mamy:
| 6 | | r | |
| = |
| ⇒ r = ... ⇒ h = 2r = ... |
| c | | 8 | |
L = ...
31 paź 17:39
M4ciek: A z czego wynika to:
h + c = a + b ?
31 paź 17:41
31 paź 17:41
M4ciek: Ok , rozumiem

6
2 + 8
2 = c
2
36+64 = c
2
c=10
r=4.8
h=9.6
L=9.6*2 + 4.8*2
L=19.2 + 9.6 = 28,8 tak?
31 paź 17:49
Godzio: tak
31 paź 17:50
Godzio:
M4ciek a nie masz może jakiegoś zadanka typu hard

bo nudy są, a już wszystkie moje
zbiory zadań porobione mam
31 paź 17:51
M4ciek: Pytam czy tak bo mi sie odp. nie zgadza

Mam w odp. takie cos:
L=2(2r +ICBI) = 39.2
31 paź 17:52
M4ciek: Jak dla mnie to hard jest takie cos:
Boki Δ ABC maja dlugosc 5,12,15.Wyznacz dlugosc czesci dwusiecznej sredniego kata Δ zawartej w
tym Δ.
31 paź 17:54
think: Godzio to może ja tu skorzystam, a skąd wiadomo, że kąt BOC jest prosty? bo niestety tego nie
widzę
31 paź 17:54
Godzio:
Nie spojrzałem że źle przepisałeś
L = 2h + 2c = 19,2 + 20 = 39,2
31 paź 17:54
M4ciek: Wlasnie tez nad tym myslalem , ale stwierdzilem ,ze nie mam racji
31 paź 17:55
M4ciek: A fakt

Przepraszam... To co teraz wkleilem moze troche trudniejsze?
31 paź 17:56
Godzio:

2α + 2β = 180
α + β = 90
więc trzeci kąt musi mieć 90
o
31 paź 17:56
think: M4ciek to ja pytam chociaż do niczego prócz samodoskonalenia mi się to nie przyda a Ty nie
kumasz i mając takiego eksperta nie zapytasz?!
31 paź 17:56
M4ciek: Dobrze bede pytal...
A ta zaleznosc 2α +2β=180o wynika z jakiej wlasnosci?
31 paź 17:57
think: masz dwa kąty proste a suma kątów w czworokącie to...
31 paź 17:59
M4ciek: A rozumiem
31 paź 18:00
Godzio:

z tw o dwusiecznej:
a + b = 12 −−− z tego układu wyliczysz a i b, a następnie zastosuj twierdzenie cosinusów dla
obu trójkątów, póki co taki sposób widzę
31 paź 18:00
M4ciek: A jeszcze spytam oto:

Mozna jasniej
31 paź 18:02
think: i chyba mam to czego nam jeszcze brakuje M4ciek do pełnego oświecenia:
"W dowolny czworokąt można opisać na okręgu tylko wtedy, gdy dwusieczne wszystkich jego kątów
przecinają się jednym punkcie, który jest środkiem okręgu."
31 paź 18:03
M4ciek: A dobra juz wiem sorki
31 paź 18:03
Godzio: W sumie nawet szybko sposób

15b = 5a
3b = a
4b = 12 ⇒ b = 3 ⇒ a = 9
3
2 = 5
2 + d
2 − 10dcosα / * 3
9
2 = 15
2 + d
2 − 30dcosα
27 = 75 + 3d
2 − 30dcosα
81 = 225 + d
2 − 30dcosα
odejmuje równania
−54 = −150 + 2d
2
96 = 2d
2
d
2 = 48
d = ...
31 paź 18:03
M4ciek: Tak think
31 paź 18:04
M4ciek: Przetrawie to 1 i zabiore sie za drugie
31 paź 18:04
Godzio: jak czegoś nie wiesz to śmiało pytaj
31 paź 18:07
M4ciek: Dzieki Godziu , ale zadan tego typu nigdy nie umialem rozwiazywac.Zawsze wolalem liczyc.Musze
sie po prostu tego nauczyc i nie ma innej rady
31 paź 18:10
think: raczej musisz poznać sporo z własności figur co i kiedy i dla czego, to nie może się mylić. A
jak już je będziesz znał to będziesz wiedział co policzyć i będziesz miał swoją ulubioną część
zadania
31 paź 18:11
Godzio:
ano tak, trzeba się nauczyć pewnych twierdzeń i zasad, w takich zadaniach warto narysować
dokładny rysunek a jeśli jego porządnie wykonasz to dalej już łatwo się liczy
31 paź 18:11
Godzio:
I dodam, że warto te własności umieć wyprowadzić na wszelki wypadek gdybyś przypadkiem
zapomniał a nie miał byś do nich dostępu
31 paź 18:12
M4ciek: Wszystko sie zgadza , odp. rowniez

To co w srode
Godziu piszemy
31 paź 18:30
Grześ: życzę Wam szczęścia
31 paź 18:31
Godzio: ano piszemy
31 paź 18:34
think: no chłopaki będę trzymać za was kciuki
31 paź 18:41
Godzio:
na podstawie się bardzo przyda
31 paź 18:44
think: 
nie ważne będę trzymać kciuki i już
31 paź 18:48
Godzio:
Ok

, od razu po maturce napiszę jak poszła
31 paź 18:50
M4ciek: Ja tez jak dotre do domu
31 paź 18:53
Godzio:
a ja jeszcze mam lekcje po maturze ... co prawda skrócone no ale zawsze to lekcje ...
31 paź 18:54
think: trzymam za słowo

pamiętajcie, że będę siedzieć jak na szpilkach więc trzeba jak najszybciej
ukrócić moje cierpienia
31 paź 19:00