log:
log (x+6)≥1
x
2
Niby ten przykład trzeba rozbić na dwa przypadki, ale jak?
Dziedziną będzie zbiór (0, +∞) / {1}
6 sty 19:02
kaczor: to jest log o podstawie x2?
6 sty 19:04
log: tak
6 sty 19:06
Marycha: log(x2)(x+6)≥log(x2)x2
jeśli to jest funkcja malejąca
x+6≤x2
x2-x-6≥0
Δ=25
x1=-2 x2=3
x⊂(-∞,-2>U<3,+∞)
a teraz musisz uwzględnić dziedzine i dać odp
2przypadek
jeśli to jest funkcja rosnąca
x+6≥x2
x2-x-6≤0
Δ=25
x1=-2 x2=3
x⊂<-2,3>
uwzględniasz dziedzinę i odp
6 sty 21:00
log: W odpowiedzi mam takie coś:
x∈<-2,-1) u (1,3>
W jaki sposób został wyeliminowany przedział <-1,1>? Rozumiem czemu 1 i -1, ale cały
przedział...?
6 sty 21:04
Marycha: nie podoba mi się dziedzina bo wyznaczasz wspólna cześć tych nierówności
x2>0
x2≠1
x+6>0
6 sty 21:17
Marycha: a jeszcze trzeba dodać,że dla przypadku funkcji rosnacej x2>1
a malejącejx2⊂(0,1)
6 sty 21:20