Równanie
trygonometr: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
4(log2cosx)2 + log2cos2x = 2
31 paź 14:50
think: log2cos2x = 2log2cosx
4(log2cosx)2 + 2log2cosx = 2 / :2
2(log2cosx)2 + log2cosx = 1
podstaw za log2cosx = t
pamiętaj o dziedzinie...
31 paź 14:53
Grześ: 4(log
2cosx)
2+log
2cos
2x=2
4(log
2cosx)
2+2log
2cosx=2 t=log
2cosx
4t
2+2t=2
2t
2+t=1
Spróbuj dalej
31 paź 14:53
trygonometr: dziedzina to cosx > 0 czyli x ∊ (−
π2 + 2kπ,
π2 + 2kπ), tak

?
dziękuję Wam bardzo, bardzo!
31 paź 14:55
Grześ: Tak
31 paź 14:56