proporcje
Ann: Do 190 gramów roztworu soli o stężeniu 5% dosypano 10g soli. Oblicz stężenie otrzymanego
rozworu.
Nie jestem pewa co do ułożonych proporcji, moze mi ktos pomoc?
190 −−−−− 5%
200 −−−−− x%
190x=1000
x = 5,263.. = 5,3
albo ze wzoru(innym sposobem):
i wtedy..
m
r1 = 190g
Cp
1 = 5%
m
s1 = ?
m
r2 = 100g
m
s2 = ?
Cp
2 = ?
m
s1 = 9,5 g
190 −−−−− 9,5
200 −−−−− x
190x = 1900
x =10
m
s2 = 10+(10−9,5) = 10,5
Cp
2 = 5,25
31 paź 14:47
Ann: prosze ! bardzo pilne ! ! !
Z GORY WIELKIE DZIĘKI
31 paź 14:55
dero2005:
moja propozycja
W 190 gramach roztworu 5% jest 9,5 g soli
Po dodaniu 10 g soli było razem 19,5 g soli w roztworze o wadze 200g
Stężenie x = 19,5200*100% = 9,75 %
31 paź 19:57
Eta:

sto razy
Bogdan podawał na forum
5*190 + 10*100= 200*p%
p%= .........
31 paź 21:13