matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jjj
ABCD:
Upraszczając wyrażenie x=1/tg α + sin α/1+cos α otrzymujemy:
31 paź 14:36
Grześ:
1
sinα
cosα
sinα(1−cosα)
+
=
+
=
tgα
1+cosα
sinα
(1+cosα)(1−cosα)
cosα
sinα(1−cosα)
cosα
sinα(1−cosα)
+
=
+
=
sinα
1−cos
2
α
sinα
sin
2
α
cosα
1−cosα
cosα+1−cosα
1
+
=
=
sinα
sinα
sinα
sinα
31 paź 14:41