algebra
paulus: | 11√3−4√7 | | 13√7+√3 | |
| − |
| doprowadz do najprostszej postaci |
| √3−√7 | | √12−√28 | |
31 paź 14:24
think: podpowiem Ci tak
√12 − √28 = √4*3 − √4*7 = 2√3 − 2√7 = 2(√3 − √7)
także w obu ułamkach masz usunąć niewymierność z mianownika, korzystając ze wzoru skróconego
mnożenia
(a − b)(a + b) = ...
31 paź 14:48
Grześ: A jak jeszcze prościej chce, to niech pierwszy ułamek rozszerzy 2 razy i doda ułamki, póxniej
usuwa niewymiernośc
31 paź 14:50
think: racja Grześ

możliwości jest całe mnóstwo
31 paź 14:51
Grześ: Dokładnie
think, tylko trzeba ruszać makówką
31 paź 14:54
think: kiepsko mi się rusza jak od kilku dni męczy mnie stan podgorączkowy
31 paź 14:55
Grześ: Akurat to było ogólne stwierdzenie

Nie musisz tłumaczyc się
think
31 paź 14:57
think: nikt nie chce się nade mną rozczulać, że ja taka biedna choreńka
31 paź 14:58
Grześ: Oj
think, jak mi przykre

Nigdy nie lubiłem chorować, więc rozumiem ten ból
31 paź 14:59
think: niepotrzebnie

bo póki jestem zdrowa to nie mam szans na wybyczenie się w łóżku a tak nikt nic
ode mnie nie chce, dają mi spokój, chociaż przez tych kilka dni w roku nie gonią mnie co i
rusz do nowej roboty, która zasadniczo nigdy nie ma końca
31 paź 15:02