przedstaw w postaci sumy dwóch takich składnikow , że suma ich kwadratów jest na
1234: Liczbę 12 przedstaw w postaci sumy dwóch takich składnikow , że suma ich kwadratów jest
najmniejsza.
31 paź 14:24
think: a + b = 12
a2 + b2 → min
a = 12 − b
f(b) = (12 − b)2 + b2 ← masz znaleźć minimum takiej funkcji, co jest już proste gdyż chodzi o
wierzchołek paraboli.
31 paź 14:29
Avc: x+y=12
x
2 + y
2 = x
2 + (12−x)
2= x
2 + 144 − 24x + x2 = 2x
2 −24x + 144
Funkcja:
f(x) = 2x
2 − 24x + 144
przyjmuje najmniejszą wartosć dla
p=−b/2a = 6
x=6
y=12−6 = 6
f(6) = 6
2 + 6
2 = 72

12 = 6 + 6
31 paź 14:29