matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jkl
ABCD:
Jeżeli długość przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku
√
3
:3 , to jeden z kątów ostrych ma miarę? a. 45* b. 60* c.75* d.35* Proszę u uzasadnienie odpowiedzi
31 paź 14:11
M4ciek:
a
α=
⇒ tangens
b
√
3
α=
3
√
3
tg 30
o
=
3
180
o
−90
o
−30
o
=60
o
Odp. b)
31 paź 14:19