równanie trygonometryczne
ALinda: Rozwiąż równanie:
sin48x + cos48x = 1
będę bardzo wdzięczny za pomoc!
31 paź 14:06
M4ciek: Tu chyba nalezy skorzystac z jedynki trygonometrycznej
31 paź 14:12
ALinda: tyle to ja jeszcze wiem.
(sin
2x)
24 + (cos
2x)
24= 1
tak niby

?
31 paź 14:18
Avc: Resztę rozwiązań chyba ciężko będzie znaleźć

Jeżeli w ogóle są jeszcze jakieś
31 paź 14:18
think: M4ciek, ten przykład jest ekstremalny.... podniesiesz do 24−tej potęgi wyrażenie: 1 − sin
2x

można ale to nie ułatwia za wiele...
31 paź 14:18
think: tak jak pisze Avc na pewno rozwiązaniem będzie cosx = 0 lub cosx = 1
31 paź 14:20
think: co innego gdybyś tam miał np sin48x − cos48x = 1 to już jakoś spokojnie da się
rozpykać...
31 paź 14:21
Avc: Jest więcej przecież
31 paź 14:22
think: dlatego zapisałam cosx = 0 cosx = 1
31 paź 14:22
Avc: Wiem, wiem

Ale musiałem poprawić swój błąd
31 paź 14:23
Grześ: ten przykład wrzucony do programu rozpisał jakieś niemożliwe rozwiązania.

Jest 5 rzeczywistych i kilka w liczba urojonych
31 paź 14:28
Avc: Pewnie mowa o WolframAlpha?
31 paź 14:30
think: ALinda hmmm chyba, że masz liczby zespolone, wtedy
| | eix − e−ix | | (eix − e−ix)48 | |
sinx = |
| ⇒ sin48x = |
| |
| | 2i | | 248(i2)24 | |
| | eix − e−ix | | (eix + e−ix)48 | |
cosx = |
| ⇒ cos48x = |
| |
| | 2 | | 248 | |
sin
48x + cos
48x = 1
| (eix − e−ix)48 | | (eix + e−ix)48 | |
| + |
| = 1 |
| 248(i2)24 | | 248 | |
| (eix − e−ix)48 | | (eix + e−ix)48 | |
| + |
| = 1 |
| 248(−1)24 | | 248 | |
| (eix − e−ix)48 | | (eix + e−ix)48 | |
| + |
| = 1 |
| 248 | | 248 | |
i co nie co się tu uprości po rozpisaniu choćby przy użyciu samego symbolu Newtona.
31 paź 14:37
think: ale wynik i tak będzie z lekka odstraszający
31 paź 14:43