równanie
Paulina: Liczba punktów wspólnych prostej y=−x z wykresem funkcji y=
12x
2+3 wynosi
31 paź 14:01
Paulina: z wykresem funkcji y=12x2−2x+3
31 paź 14:01
Grześ: porównaj te funkcje:
y=−x , y=
12x
2−2x+3
−x=
12x
2−2x+3
Liczba pierwiastków tego równania będzie liczbą punktów wspólnych
31 paź 14:04
Paulina: Dzięki

a ile liczb pierwszych zawiera zbiór rozwiązań nierówności kwadratowej
(x+1)(x−10)<0?
31 paź 14:11
Grześ: x∊(−1,10) sama wyznacz
31 paź 14:12
Paulina: a dlaczego x∊(−1,10)

skąd to

wyszło mi że 4
31 paź 14:15
Grześ: 2,3,5,7

Miejsca zerowe to −1, 10, a parabola ma ramiona do góry skierowane
31 paź 14:16
Paulina: no liczby się zgadzają

też tak mi wyszło

to normalnie te nawiasy wymnożyć i przez deltę
31 paź 14:18
Grześ: nie trzeba, z tego postaci co teraz masz można to rozwiązać za pomocą "fali"
31 paź 14:29
Paulina: hmmm ...
31 paź 14:30
31 paź 14:31
Paulina: dzięki bardzo
31 paź 14:34