sisi: czy ktoś może mi sprowadzić to równanie do postaci kanonicznej?
y=3x
2-6x+4
obliczyłam p=1 i q=0
albo źle obliczyłam albo tego nie czaję
6 sty 18:38
nalepek: q źle obliczylaś
q=1
no a postać kanoniczna wygląda tak:
f(x)=a(x-p)2+q
f(x)=3(x-1)2+1
6 sty 18:40
6 sty 18:49
Rudy: Δ=b2-4ac
Δ=36-48
Δ=-12
Mi to tak wyszło, chyba dobrze
6 sty 19:01
nalepek:
ja q licze w ten sposób
skoro p=1
to
q=f(p)
f(p)= 3p
2-6p+4
p=1
3*1-6*1+4 =1
------
licząc delte, wychodzi mi -12, więc jednak coś nie tak u Ciebie z obliczeniami
6 sty 19:02
sisi: dzięki
6 sty 19:03
anula: f(x)=3x2+8x-3
15 mar 23:07
anula: zapisz trójmian w postaci kanonicznej i naszkicuj wykres funkcji: f(x)=3x2+8x-3
15 mar 23:09
anula: zapisz trójmian w postaci kanonicznej i naszkicuj wykres funkcji: f(x)=3x2+8x-3
15 mar 23:09