.
tekla: Asia przed matura rozwiàzywala zadania testowe z matematyki (codziennie taka sama liczbe
zadan)
i w sumie rozwiàzala 448 zadan.
Jezeli rozwiazywalaby codziennie o 4 zadania wiecej, to rozwiazalaby
te zadania o 2 dni krócej.
Oblicz, przez ile dni Asia rozwiazywala zadania przed matura i ile zadan
rozwiazywala kazdego dnia.
31 paź 12:53
Grześ: x− liczba dziennie rozwiązywanych zadań
t − ilość dni przed maturą rozwiązywanych.
x*t=448
(x+4)(t−2)=448
xt−2x+4t+8=448
−2x+4t+8=0
x−2t−4=0
x=2t+4
(2t+4)t=448
2t
2+4t=448
t
2+2t=224
t
2+2t+1=225
(t+1)
2=225
t+1=15 lub t+1=−15(drugi przypadek odpada)
t=14
Prosze bardzo
31 paź 13:28
eda: dzięki
31 paź 13:36