Oblizanie wartości logarytmu
Michał: Oblizanie wartości logarytmu
Mam taki przykład do zrobienia.. niestety nie potrafię go ruszyć

Pomożecie?
√251log35 + 491log47
| | 1 | | 1 | |
Kiepsko widać niestety, w potędze jest najpierw |
| , a potem |
| |
| | log35 | | log47 | |
31 paź 12:52
Kejti:
25
log53=5
2log53=5
log59=9
drugie Twoje

wzory:
a
logax=x
log
ax
k=klog
ax
jakby co to pytaj
31 paź 12:58
Avc:
25
log53=(5
log53)
2=3
2=9
Z 49 tak samo
31 paź 13:01
Avc: Damn! Spóźniłem się
31 paź 13:02
Michał: Dzięki... grunt to wpaść na dobry pomysł − niestety nie znałem tego wzorku na odwrotność
logarytmu, swoją drogą ciekawe czemu dają mi takie zadanie w zbiorze, przy okazji w
podręczniku nie pisząc nic na temat istnienia tego wzoru... no ale cóż

Jeszcze raz wielkie
dzięki za szybką pomoc
31 paź 13:03
Michał: aaaa... bo to można wyprowadzić z wzoru na zamianę podstawy logarytmu.. teraz już rozumiem
31 paź 13:04
nikka:
25
log53 = 5
2*log53 = 5
log532 = 5
log59 = 9
49
log74 = ...
spróbuj teraz
31 paź 13:05
Kejti: cieszę się
31 paź 13:06
Jack:
zmiana nicku,
Kejti?
31 paź 13:10
Kejti: tak, zbyt dużo osób płeć myliło.
31 paź 13:11
Jack:
31 paź 13:17