wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias ...
roman: witam wszystkich
mam problem ... [ nie chce przepisywać całego równania bo jest długie

chodzi mi tylko o
końcówkę...
.... = a+b−2
√ (a−b)(a+b) + a−b = [ dalej nie wiem skąd się wzięła cała ta reszta = pomocy
... ]
= 2a − 2
√a2−b2 = 2 (a − P{a
2−b
2)} no i skąd to się wzięło >?
gdyby ktoś mógł mi to wytłumaczył bym to zrozumiał byłbym naprawdę wdzięczny
dziękuję i pozdrawiam
31 paź 00:03
think: działa to na tej samej zasadzie co:
4 + 6 = 2*2 + 2*3 = 2(2 + 3)
po prostu szukasz wspólnego elementu wyciągasz do przed nawias a w nawiasie piszesz wyrażenia
podzielone przez ten wspólny dzielnik.
31 paź 00:25
Basia:
b−b=0 (b się redukuje)
a+a=2a
(a−b)(a+b)=a2−b2 (jak nie wierzysz wykonaj mnożenie)
stąd
=2a−2√a2−b2
i teraz 2 można wyłączyć przed nawias
31 paź 10:11
roman: fajnie wytłumaczone / dziękuje i pozdrawiam
31 paź 13:32