matematyk : jak nalezy przeksztąłcić to równanie x12+x22+3x1x2=0, aby otrzymać takie równanie
(x1+x2)2+x1*x2=0
6 sty 18:22
Tomasz: x12+x22=(x1+x2)2-2x1*x2 (ze wzoru skróconego mnożenia)
(x1+x2)2-2x1*x2+3x1*x2=(x1+x2)2+x1*x2
I już.
6 sty 18:26
matematyk : nie wiem dlaczego, ale nie rozumiem...
6 sty 18:28
matematyk : za którego wzoru skróconego mnożenia to jest?
6 sty 18:37
Tomasz: (x
1+x
2)
2=x
12+x
22+2x
1*x
2 ⇒ x
12+x
22=(x
1+x
2)
2-2x
1*x
2
Podstawiasz to do pierwszego równania i wychodzi drugie. Koniec
6 sty 18:43
matematyk : haa, już wiem.. kurcze sam bym na to nie wpadł

dzieki wielkie
6 sty 18:45