logarytmy
jagoda: log
2 (log20 +log5) =
proszę o wytlumaczenie
29 paź 23:24
Basia:
loga+logb=log(a*b)
zastosuj to do wyrażenia w nawiasie
co dostałaś ?
29 paź 23:34
jagoda: log2* log100?
29 paź 23:35
Basia:
niezupełnie
log2(log100)
a ile to jest log100 ?
29 paź 23:38
jagoda: 10?
29 paź 23:38
Basia:
logab = x ⇔ ax=b
log100=log10100 = x ⇔ 10x=100
to x= .... ile ?
29 paź 23:40
jagoda: x=2 , a co z tym log
2
29 paź 23:41
Basia:
no to teraz zamiast log100 piszesz 2 i masz
log22=x ⇔ 2x=2
stąd x=........
29 paź 23:45
jagoda: 1

, dziekuje
29 paź 23:47