kapitał
ania: Czy ktoś jest w stanie mi pomóc

?Proszę

Po 15 latach kapitał 10000zł potroił się.Oblicz
stopę przy oprocentowaniu prostym i złożonym.Ilu trzeba lat,by kapitał powiększył się w obydwu
przypadkach pięć razy?
29 paź 22:47
Basia:
czy przez oprocentowanie proste należy rozumieć oprocentowanie bez kapitalizacji odsetek ?
a przez złożone z kapitalizacja ?
i jeżeli tak czy należy uznać, że kapitalizacja następuje raz w roku ?
29 paź 22:54
ania: jeny..nie wiem...ja nic już nie wiem
29 paź 22:55
ania:
Oprocentowanie proste −że odsetki od kapitału za dany okres nie są doliczane do kapitału i nie
biorą udziału w oprocentowaniu w okresie następnym.
Oprocentowanie złożone −odsetki od kapitału za dany okres są doliczane do kapitału i biorą
udział wraz z kapitałem w oprocentowaniu w okresie następnym.
29 paź 22:58
Basia:
no to poszukaj tych terminów, na pewno masz albo w zeszycie, albo w podręczniku, albo
znajdziesz przez Google, bo nie ma sensu liczyć jak się właściwie nie wie co policzyć
29 paź 22:58
Basia:
no teraz lepiej
29 paź 22:58
ania:
29 paź 22:59
Basia:
po 15 latach kapitał 10000 potroił się czyli mamy 30000
oprocentowanie proste:
odsetki wyniosły 30000−10000=20000
odsetki za 1 rok = 20000:15 = 4000:3
10000 − 100%
40003 − p%
| | 40003*100 | | 4000*100 | | 40 | |
p = |
| = |
| = |
| =13,(3) ≈ 13,3 % |
| | 10000 | | 3*10000 | | 3 | |
ma się powiększyć 5 razy = 50000
odsetki = 40000
po 30 latach
29 paź 23:06
ania: dziękuję pięknie Basiu
29 paź 23:09
Basia:
oprocentowanie złożone
K
k=K
p(1+p)
n
30000=10000(1+p)
15 /:10000
(1+p)
15 = 3 /()
1/15
1+p = 3
1/15
p = 3
1/15−1
50000=10000(1+3
1/15−1)
n /:10000
5 = (3
1/15)
n
n = log
a5 gdzie a=3
1/15 = p15{3}
| | log5 | | log5 | | 15*log5 | |
n = |
| = |
| = |
| |
| | log31/15 | | 115*log3 | | log3 | |
logarytmy z tablic albo z kalkulatora
29 paź 23:12
ania: dziękuję ,już sobie poradzę
29 paź 23:15