jak to obliczyc? (usuwanie nie wymiernosci z ulamka)
edyta:
29 paź 21:47
Basia:
ad.a
pomnóż licznik i mianownik przez √8
ad.b
pomnóż licznik i mianownik przez √27
ad.c
pomnóż licznik i mianownik przez √2−1
ad.d
pomnóż licznik i mianownik przez 2√5+3
29 paź 21:49
edyta: ad. c
| 2−√2 | | √2−1 | | 2√2−(−2)−2−(−1√2) | |
| * |
| = |
| |
| √2+1 | | √2−1 | | 3 | |
dobrze?
29 paź 22:11
edyta: tam zamiast 3 mialobyc 2
29 paź 22:13
Basia:
byłoby dobrze, gdyby nie jedno ale
skąd −(−2) ? tam jest po prostu −2
(2−√2)(√2−1)=2√2−2−2+√2
29 paź 22:15
Basia:
a i nie 3, ani nie 2 w mianowniku tylko 1
(√2)2−12=2−1=1
29 paź 22:16
edyta: ad. a
| 2√50−5√18 | | √8 | | 3√400−5√144 | | ? | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √8 | | √8 | | 8 | | 8 | |
29 paź 22:16
Basia:
400=202 ⇒ √400=...
144=122⇒ √144=....
29 paź 22:18
edyta: a no tak, wielkie dzieki
29 paź 22:23
edyta: a jak w tym przykladzie c , w liczniku jest 2√2−2−2+√2 to nic z tym juz sie nie robic?
29 paź 22:24
edyta: ?
29 paź 22:32
Basia:
da się
= 3√2−4
29 paź 22:32
edyta: dzieki

pomoglas mi bardziej niz moja babka od korków
29 paź 22:34