Funkcje
ewela: Oblicz dla jakich wartosci m funkcja kwadratowa f okreslona wzorem
a) f(x) =x2 −mx+1 przyjmuje tylko wartości dodatnie
b) f(x)= x 2 −2mx − 3 ma os symetrii o rownaniu x=1
29 paź 21:33
mi: w a)
musisz rozpatrzeć warunek Δ<0
Δ=(−m)2−4*1*1=m2−4
m2−4<0
(m−2)(m+2)<0
29 paź 21:36
mi:

m∊(−2,2)
29 paź 21:37
mi: oś symetrii paraboli to prosta x=p gdzie p to pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli
więc u ciebie p=1
zatem dla m=1
29 paź 21:39
Basia:
ad.a
a=1>0
czyli wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi do góry
jeżeli funkcja ma przyjmować tylko wartości dodatnie nie może mieć miejsc zerowych
czyli
Δ>0
(zapisać Δ i rozwiązać nierówność Δ>0)
ad.b
oś symetrii to prosta przechodząca przez wierzchołek paraboli i prostopadła do OX ⇒
odcięta wierzchołka = 1
podstaw za a,b i rozwiąż równanie
29 paź 21:39
ewela: Dzieki
29 paź 21:41
Zielona Gałązka: Basia zapewne z pośpiechu pomocy Tobie zapisała Δ>0 ale wiadomo, że skoro ma być brak miejsc
zerowych, to ma być warunek Δ<0.
Sorry, tak przypadkiem tu zajrzałam, pozdrawiam
29 paź 21:51
Basia:
oczywiście masz absolutną rację;
może nie tyle z pospiechu ile z tego, że klawisze są obok, a własnych błędów najczęściej się
nie zauważa, bo człowiek widzi nie to co jest, ale to chce, żeby było
29 paź 21:54