z funkcji dział
ewela: ilośc sprzedawanych dziennie owoców w kg w sklepie opisuje wzor f(n)=8n− 4/5 n do kwadratu.
gdzie n to liczba godzin jaka uplyneła od otwarcia sklepu. w godzine od otwarcia sprzedano
najwiecej owocow i ile to bylo kg? głupie co

?

hm
29 paź 21:07
29 paź 21:09
ewela: i tylko tyle

?

ja na maturze polegne w środę
29 paź 21:15
ewela: ale skad sie wzieła −8 w liczniku
29 paź 21:16
Godzio: liczysz wierzchołek bo w nim będzie max
a ja tu widzę że tutaj się pomyliłem bo przezież
n to godziny więc minęło 5h i teraz policz f(5) = ... i będziesz miał wynik
29 paź 21:17
Godzio:
W najłatwiejszych zadaniach najłatwiej się pomylić
29 paź 21:18
ewela: czyli pod f 5 i równanko rozwiazuje

weś no tak jest bo w tych prostych kazdy szuka jakiejs
półapki;
29 paź 21:21
Godzio: na podstawie raczej nie ma pułapek
| | 4 | |
f(5) = 8 * 5 − |
| * 52 = ... |
| | 5 | |
29 paź 21:23
ewela: Dzieki.. takie łatwe.. ale jak ktos 3 lata nie uczył sie z matmy to takie skutki
29 paź 21:27