kombinatoryka
ola: zadanie z kombinatoryki:
ola ma 7 kulek zielonych, 7 czerwonych i 8 niebieskich.
a) ile jest roznych mozliwosci zestawów dwóch kulek w dwoch roznych kolorach?
b) ile jest roznych mozliwosci zestawu trzech kulek w dwoch roznych kolorach?
29 paź 21:02
Zielona Gałązka: To są kombinacje.
a)
Dwie kule w różnych kolorach, to
kombinacja 1 z 7 zielonych razy jedna z 15 pozostałych kolorów = 7*15= 105
PLUS 1 z 7 czerwonych razy 1 z 15 pozostałych = 105
PLUS
1 z 7 niebieskich razy 1 z 15 pozostałych = 105
Odp. 3 * 105 = 315
b)
Trzy kule w 2 różnych kolorach
Kombinacja:
2 kule z 7 zielonych razy 1 z 15 pozostałych
DODAĆ
2 kule z 7 czerwonych razy 1 z 15 pozostałych
DODAĆ
2 kule z 7 niebieskich razy 1 z 15 pozostałych.
Odp. 3 * kombinacja 2 z 7 pomnożona przez kombinację 1 z 15
29 paź 21:23