wektory
ooola: dany jest wektor a=3p+2q gdzie IpI=2 IqI=3 oraz P(p,q)=
23π oblicz ∡(a,p)... prosze o pomoc
w czw kolokwium

PS na literkami powinny byc strzalki ale nie moglam znalesc tego symbolu.
29 paź 20:58
ooola: helllp
29 paź 21:14
Jack:
co to jest P(p,q) ?
29 paź 21:21
ooola: ∡(p,q)=23π
29 paź 21:24
Jack:
Narysuj sobie równoległobok, o bokach 3p i 2q. Niech wektory wychodzą z jednego wierzchołka A,
przy którym kąt wynosi 2/3 π. Wtedy wystarczy policzyc długość a. Dalej mozna policzyć z tw.
cosinusów cosinus szukanego kąta.
29 paź 21:37
ooola: hmm no tak , ale chcialabym to zrozumiec z obliczen bo na zajeciach robilismy same obliczenia
bez rysunków
29 paź 21:42
Jack:
korzystaliście z tw. cosinusów czy iloczynu skalarnego?
29 paź 21:45
Basia:
z iloczynu skalarnego
aoa=|a|2
|a|2=aoa = (3p+2q)o(3p+2q)=
9pop + 6p0q + 6qop + 4qoq =
9|p|2+12poq+4|q|2=
9|p|2+12|p|*|q|*cos∡(p,q)+4|q|2
podstaw dane, policz, wyciągnij pierwiastek
29 paź 21:47
ooola: z cosinusów ...
29 paź 21:49
Jack:
no i już − dla odmiany masz iloczyn skalarny
29 paź 21:51
ooola: eh... na lekcji robilismy jeszcze inaczej

nic z tego nie rozumiem...Ale dzieki
29 paź 21:54
Jack:
czego nie rozumiesz?
29 paź 21:56
Basia:
albo masz lekcje, albo kolokwia
zdecyduj się, bo jedno drugie wyklucza, a inaczej trzeba podpowiadać studentce, a inaczej
uczennicy szkoły średniej, ze względu na zakres przerabianego materiału
więc lekcje, czy kolokwia ?
29 paź 22:00
ooola: wracajac do zapisu Basi : czy to jest prostszy sposób obliczania tego zadania od
tw.cosinusów?9|p|2+12|p|*|q|*cos∡(p,q)+4|q|2 > z rozpisaniem tego zapisu cos∡(p,q)
mam najwiekszy problem
29 paź 22:04
ooola: kolokwium
29 paź 22:05
ooola: trudno jest mi ten material zrozumiec poniewaz mialam z tego tylko jedne cw. i zadan nie wiele
zrobilismy

a w liceum tego nie mialam
29 paź 22:10
Basia:
bo w liceum już tego nie ma
definicja
iloczynem skalarnym wektorów nazywamy:
poq = |p|*|q|*cos∡(p,q)
tw.
pop=|p|2
d−d:
pop=|p|*|p|*cos∡(p,p)=|p|2*cos0=|p|2*1=|p|2
a działania na iloczynie skalarnym przebiegają tak jak zwykłe mnożenie
(3x+2y)(3x+2y) = 9x2+6xy+6xy+4y2=9x2+12xy+4y2
i z wektorami tak samo
ponieważ
a=3p+2q ⇒
|a|2 = aoa = (3p+2q)o(3p+2q)
i dalej tak jak napisałam wcześniej
29 paź 22:30
ooola:
29 paź 22:35
ooola: troche lepiej.
29 paź 22:37
Basia:
mniej więcej na jedno wychodzi (iloczyn skalarny i tw.cosinusów)
na mocy tw.cosinusów
|a|2 = |3p|2+|2q|2 −2*|3p|*|2q|*cos∡α =
9|p|2+4|q|2−12|p||q|*cosα
trudność i haczyk polega na tym, że
α=π−∡(p,q)
i dlatego
= 9|p|2+4|q|2−12*|p|*|q|*cos(π−∡(p,q))=
9|p|2+4|q|2−12*|p|*|q|*(−cos(∡(p,q)=
9|p|2+4|q|2+12*|p|*|q|*cos(∡(p,q)
żeby to zobaczyć trzeba narysować
29 paź 22:41
Basia:

czerwona kropka to ∡(p,q)
α=π−∡(p,q)
29 paź 22:45