Godzio znam cię z opowidań Kamila
Piotr: Zadanie dla Godzia
Dla macierzy A=(3 −2) B=(5 7) C=(3 4)
(5 −4) (2 3) (2 5)
Sprawdz własności mnożenia macierzy:
a)(AB)C=A(BC)
b)(B+C)A=BA+CA
c)(AB)T=BTAT
Prosiłbym o wytłumaczenie zadanie
29 paź 20:53
Godzio:
Jakiego Kamila ?
29 paź 20:53
Piotr: Kamila któremu tłumaczyłeś zadania
29 paź 20:54
Godzio: aaa, temu

ale muszę cię z martwić, macierzy jeszcze nie umiem

ale z pewnością ktoś Ci pomoże
29 paź 20:55
Piotr: pamiętasz?
29 paź 20:57
Piotr: poprosisz kogoś będę ci wdzięczny bo macierzy nie rozumiem
29 paź 20:58
danny: nie wiem co w tym zadaniu trudnego

mnożenie macierzy
np A*B (macierz też będzie 2x2 dwa wiersze dwie kolumny)
B 5 7
A 2 3
3 −2 (3*5+2*−2) (3*7+−2*3)
5 −4 (5*5+−4*2) (5*7+ −4*3)
Zatem macierz A*B wynosi (11 15)
(17 23)
dodawanie macierzy −> np A+B
B 5 7
A 2 3
3 −2 (3+5) (7−2)
5 −4 (5+2) (−4+3)
A+B = [8 5]
[7 −1]
macierz transponowana (przestawiona) oznacza że zamieniamy wiersz na kolumnę i odwrotnie np
A
T = [3 5]
[−2 −4]
29 paź 22:00
Piotr: danny a jak zrobić przykład a) mógłbyś wyłumaczyć prosze
30 paź 16:29
Piotr: chodzi mi cały przykład a)
30 paź 16:30
Piotr: Proszę o rozwiązanie krok po kroku zadań z macierzy i wytłumaczenie
1 lis 19:31
Piotr: będę czekać i dziękować tej osobie kto pomoże
1 lis 19:32
M4ciek: Podbijam ,zeby Godziu nie szukal
1 lis 22:23
Godzio: a czemu mam szukać

?
1 lis 22:23
M4ciek: Bo bylo 50 zadan nizej ,a ja nie mam co robic
1 lis 22:24
Godzio: heh, tylko ja już wyżej wspomniałem że nie umiem macierzy i póki co nie chce mi się tego uczyć
1 lis 22:25
Piotr: umiecie te macierze?
1 lis 22:26
M4ciek: A kto moze umiec?
Bogdan albo
Jack
1 lis 22:26
sushi_ gg6397228:
trzeba ruszyc dupe bo czytelni lub biblioteki
juz drugi raz ta sam historia dzien wczesniej od 22.00 zaczyna sie SKAMLENIE
WCZESNIEJ BYLO O TAUTOLOGII
od czego sa konsultacje na uczelni prowadzacych wykłady lub ćwiczenia
2 lis 09:05
danny: ale czego Ty nie rozumiesz w przykładzie 'a' ? przecież to jest po prostu dwukrotne
mnożenie...najpierw A*B a potem to co wyjdzie jeszcze pomnożyć przez C...to chyba żadna
filozofia...
2 lis 10:35
Piotr: u nas na ćwiczeniach tego nie tłumaczy a potem wymaga wykładowca, proszę wyłumacz i pokaż jak
zrobić przykład a) proszę danny
2 lis 10:53
jo: Czyli mnożyć macierzy nie umiesz...?
2 lis 10:55
Piotr: ppkażcie jak zrobić przykład a proszę i wytłumaczcie proszę
2 lis 11:02
jo: danny rozpisał ten przykład. Czego nie rozumiesz?
2 lis 11:03
jo: Pytam o coś! Nie mam zbyt dużo czasu a Tobie chyba też sie spieszy to może odpowiedz...
2 lis 11:07
Piotr: A=(3I −2I) B=(5I 7)
(5 −4) (2I 3)
(3*5+2*(−2) te oznaczone to te cyfry czy są dobrze
2 lis 11:31
Piotr: i potem nie wiem jak liczyć dalej?
2 lis 11:32
Piotr: policzyłem AB tak
2 lis 11:36
Piotr: nie rozumiem (3*7+(−2)*3) nie wiem co licze i tego nie rozumiem
2 lis 11:39
Piotr: proszę teraz o wytłumaczenie ja czekam
2 lis 11:39
Piotr: i dalej nie wiem co z czego wynika
2 lis 11:40
jo: Te pierwsze obliczenia są ok i to jest pierwszy element macierzy a następne to jest drugi
element.
2 lis 11:45
jo: Czyli masz obliczone [11 15]
[ ] jeszcze musisz uzupełnić pozostałe
elementy...
Teraz bierzesz pod uwagę drugi wiersz pierwszej macierzy i pierwszą kolumnę drugiej − będzie to
trzeci element macierzy a następnie również drugi wiersz macierzy pierwszej i druga kolumnę
macierzy drugiej.
2 lis 11:50
Piotr: Proszę o wytłumaczenie tego zadania od przykładu a)
2 lis 17:30
Piotr: mam to na jutro jak wiecie to pomózcie
2 lis 17:32
dziuba: jak ktoś chce Ci wytłumaczyć to nie słuchasz. czego w tym nie rozumiesz?
2 lis 17:35
Piotr: pisałem teraz ide za 1 bede
2 lis 17:44
Piotr: mógłbyś mi to rozwiązać i wytłumaczyć prosze dziuba
2 lis 17:45
Piotr: ide do koscioła tyłumacz mi to zadanie prosze
2 lis 17:47
Piotr: (3*7+(−2)*3) tego nie rozumiem skąd sie wzieło
2 lis 17:48