rozwiąż równania
hooney22: rozwiąż równania
a) 6x+1/5x−4 = −3
b) 3/4=4x−11/6x+2
29 paź 20:49
Basia:
założenia: x≠0
pomnóż obustronnie przez
a) 5x
b) 6x
dostaniesz zwykłe równania kwadratowe
29 paź 22:03
think: | | 1 | | 11 | |
Basiu o ile tam nie ma |
| x i − |
| x  |
| | 5 | | 6 | |
29 paź 23:11
Basia:
przypuszczam, że jednak to jest w mianowniku, a jeżeli nawet nie to jak widać autor nie bardzo
zainteresowany
29 paź 23:16
misia:
to równanie może też być takie:
skąd mamy to wiedzieć?
29 paź 23:18
hooney22: właśnie to ma być tak jak napisała misia lecz nie wiedziałam jak to napisać
29 paź 23:25
misia:
1/ założenie : 5x −4 ≠0 to x≠
45
przeksztać to równanie:
6x+1= −3( 5x −4)
dokończ ......... x=........ ( pamiętaj o założeniu
2/
podobnie: założenie: 6x+2 ≠0 to x ≠ ........
pomnóż "na krzyż"
3( 6x+2)= 3( 4x−11)
x=....... ( pamiętaj o założeniu
30 paź 00:01
Basia:
też sobie nick znalazłaś; cały dzień pętała się tu inna
misia z pytaniami o granice ciągu
30 paź 00:06
misia:
misie widocznie mają to do siebie,że się "pętają"

Witam
Basiu po tak długiej nieobecności

Pozdrawiam
30 paź 00:10
Basia:
Oj
misiu, misiu.................
Rozrabiasz jak zwykle, czyli na szczęście humor Ci dopisuje.
Na dzisiaj mam dość.
30 paź 00:14
misia:
Ja też zaraz "spadam"

Jutro pobudka o 7
oo .......( wnusie przyjechały)
Dobranoc , miłych snów
30 paź 00:17
hooney22: dzięki za pomoc
30 paź 10:52