wektory-
ooola: oblicz dlugosc wektora a=3p+2q gdzie p=2m−n q=2m+4n a wektory m,n sa jednostkowe i wzajemnie
prostopadłe. PS na literkami sa strałki
29 paź 20:47
ooola: moze jakas podpowiedz

?
30 paź 23:33
Basia:
a=3(2m−n)+2(2m+4n) = 6m−3n+4m+8n = 10m+5n
potem możesz skorzystać po prostu z tw. Pitagorasa, bo jeżeli m⊥n to
10m⊥5n
31 paź 10:47
ooola: na zajeciach doszlismy do tego monentu tez nam wyszło 10m+5n ale pozniej rozwiazalismy to tak(i
ja tego własnie nie rozumiem)
aoa=IaI2
(10m=5m)(10m+5n)=100m2+100mn+25n2
m=mom= ImI*ImI*cos0∧=ImI2 => m∧n=ImI*InI*90stropni=0
31 paź 16:09
ooola: ?
31 paź 17:21
think: ooola bo tak jest, iloczyn skalarny wektora przez siebie to jego długość do kwadratu czyli:
a o a = |a|2
ponieważ dodawanie wektorów i mnożenie przez skalar to nadal wektor, to to co masz czyli 10m +
5n to nadal wektor. Masz obliczyć jego długość, więc liczysz iloczyn skalarny jego samego
przez siebie.
(10m + 5n)2 = .... ale pamiętasz że wektory m i n są prostopadłe więc m o n = 0 i dlatego
znika Ci ten środkowy wyraz i zostaje 100m2 + 25n*2
31 paź 17:27
ooola: ojej ... skomplikowane

no nic bede probowala dalej to zrozumiec;>
31 paź 17:45
Basia:
ooola to już co najmniej trzecie zadanie, w którym można wykorzystać iloczyn skalarny
i co najmniej raz już Ci ten iloczyn skalarny tłumaczyłam
najwyższy czas wziąć podręcznik i nauczyć się co to jest
a co do skomplikowania
(10x+5y)2 albo (10x+5y)(10x+5y) gdzie x,y∊R potrafisz policzyć ?
to na wektorach tak samo
31 paź 17:50
ooola: ;I
31 paź 18:20