Należy wyznaaczyć wartości parametr. m i n dla których f(x)=g(x)
cykorek matematyczny: Proszę o pomoc przy tym zadaniu:
Wyznaczyć te wartości parametrów m i n ,dla których f(x)=g(x) jeśli :
f(x)=(m+n)x2+x+n i g(x)=(m−1)x2+(n+m)x−1
29 paź 20:39
Jack:
współczynniki przy odpowiednich potęgach muszą być sobie równe.
29 paź 20:48
ewela: to musisz po jednej str wpisac wartosci funkcji f a po drugiej wartosci dla g i rozwiazac
równanie tak mi sie zdaje ale uwazaj czy nie ma czasem wzorow skruconego mnozenia...
29 paź 20:49