Szymon93: A. Ile kilogramów wody należy dodać do 300 kilogramów roztworu cukru o stężeniu 16%, aby
otrzymać roztwór o stężeniu 15%?
B. Ile kilogramów wody należy dodać do roztworu cukru o stężeniu 18% aby otrzymać 900
kilogramów roztowru o stężeniu 17%?
29 paź 20:36
mi: 16%*300+0%*x=15%*(300+x)
29 paź 20:41
Szymon93: dlaczego 0% * x?
29 paź 20:46
Zielona Gałązka: Woda jest 0% więc jak ja dolewasz to taki jej dajesz procent.
Po drugiej stronie równania do otrzymanego mniejszego stężenia należy dołaczyć tę ilość x wody
dolanej, dlatego jak słusznie napisał "mi" bedzie (300+x).
Gdybyś Szymon odparowywał wodę, to odejmujesz ilość x wody pomnożoną przez 0% jej stężenia.
29 paź 20:47
Szymon93: nadal mam problem niestety..
29 paź 20:49
mi: woda ma w sobie 0 cukru, dlatego jej stęęenie jest zero
29 paź 20:56
mi: stężenie
29 paź 20:56
Szymon93: rozumiem, tyle ze mam problem z rozwiazaniem tego rownania
29 paź 20:59
mi: zamień procenty na ułamki i masz normalne równanie liniowe
29 paź 21:00
mi: | | 15 | |
16100*300+0= |
| *(300+x) |
| | 100 | |
29 paź 21:00
mi: można obustronnie pomnozyc przez 100
i wtedy mamy 16*300=15*(300+x)
4800=4500+15x
−15x=4500−4800
−15x=−300
x=
29 paź 21:02
Zielona Gałązka: Pomnóż obie strony przez 100, to Ci zniknie ta stówka w mianowniku i otrzymasz
16*300 +0*x = 15* (300 +x)
29 paź 21:03
Szymon93: dziękuję, bardzo mi pomogliście!
29 paź 21:10
Szymon93: tylko teraz jeszcze przykład B.. równanie chyba bedzie wyglądac trochę inaczej..
29 paź 21:11