zegar
Wojteq25: Oblicz co jaki czas wskazówki się pokrywają ( minutowa z godzinną ) ?
Zadanie może bardziej fizyczne, ale matematynie też pewnie da się rozwiązać.
29 paź 20:24
Basia:
wskazówka minutowa zakreśla w czasie 1h kąt 360 czyli w czasie 1 min kąt
36060=6
wskazówka godzinowa zakreśla w czasie 1h kąt
36012=30 czyli w czasie 1 min kąt
3060=
12
wskazówki pokrywają się o godzinie 0:00
aby znów się pokryły godzinowa musi zakreślić kąt α, a minutowa kąt 360+α
stąd
12α=360+α
11α=360
| | 36011 | | 2*360 | | 720 | |
t = |
| = |
| = |
| = 65511 min |
| | 12 | | 11 | | 11 | |
czyli 1 godzina 5
511 minuty
29 paź 23:33
nhgf: √123
18 paź 15:49
nhgf: o co w tym zad chodzi? skad mam wiedziec jaka predkosc ma wskazowka
18 paź 15:50