ostrosłupy
klaudia: mam takie zadanie........ oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
sześciokątnego którego krawędź podstawy ma długość 6 cm,a wysokość ściany bocznej jest dwa
razy dłuższa. PROSZĘ O POMOC


29 paź 19:37
mi: znasz wzór na pole trójkąta równobocznego?
29 paź 19:49
klaudia: a2x√3 i to podzielić przez 4
29 paź 19:54
mi: tak pole sześciokąta foremnego składa się z szesciu trójkątów równobocznych o boku 6 cm, zatem
Pole podstawy możesz wyliczyć....
29 paź 19:56
klaudia: wiem pole podstawy mam ale co dalej
29 paź 20:03
mi: teraz brakuje ci pole boczne, składają się na nie 6 trójkatów równoramiennych o podstawie 6 cm
i wysokości 2 razy 6=12 cm,
oblicz pole jednego trójkąta pomnóż przez 6 i masz pole boczne
P całkowite = pole podstawy + pole boczne
29 paź 20:07
klaudia: ale to jest ostrosłup prawidłowy wiec to tak samo można obliczyć
29 paź 20:13
klaudia: a odpowiedź na to zadanie to 54(4+√3) cm3 ale nie wiem jak zrobić obliczenia
29 paź 20:18
mi: nie, bo ściany boczne nie są równobocznymi trójkątami, lecz równoramiennymi, pole takiego
trójkata liczysz ze wzoru na pole trójkąta
29 paź 20:19
klaudia: czyli ten mój wzór tak? bo wiesz ta odpowiedź jest dziwna → to jest odpowiedź na to
zadanie 54(4+√3) cm3
29 paź 20:22
klaudia: czyli na to 1/2razy a razy h
29 paź 20:24
mi: tak
29 paź 20:25
mi: P=12*6*12=36, zatem pole jednej ściany to 36, a masz ich 6 więc Pb=6*36=216 cm2
29 paź 20:26
mi: pole podstawy ile ci wyszło?
29 paź 20:27
klaudia: okej a te pole podstawy jak obliczyć? czy też a2 bo w odpowiedzi są pierwiastki
29 paź 20:27
mi: powinnaś mieć 54√3 cm2
29 paź 20:27
mi: pisałaś, że pole podstawy masz ...to masz czy nie?
29 paź 20:28
klaudia: 36 ale ska te pierwiastki
29 paź 20:28
mi: ze wzoru na pole trójkata równobocznego
29 paź 20:28
klaudia: ale w twoich obliczeniach nie ma pierwiastków wiec skąd ty je wziąłeś ? pole podstawy wyszło mi
36 nie wiem czy dobrze
29 paź 20:30
29 paź 20:32
29 paź 20:32
klaudia: ale co ci wyszło z tego wzoru w odpowiedzi jest jeszcze 54(4+√3) cm3
29 paź 20:34
mi: Pc=54√3+216=54(√3+4) cm2
29 paź 20:34
klaudia: okej dzięki
29 paź 20:35
klaudia: słuchaj ja mam lekkie problemy i nie wiem skąd ta czwórka się wzięła wiem że
ty te 216 podzieliłeś przez 54 i dlaczego to jest w nawiasie
29 paź 20:46
klaudia: te cztery jest w nawiasie
29 paź 20:50
mi: wyłączyłam przed nawias 54 z 54√3 i 216
29 paź 20:54
klaudia: dlaczego
29 paź 20:54
klaudia: okej
29 paź 20:55
klaudia:
29 paź 21:11