Martyna=): W trapezie równoramiennym kąt ostry jest równy 60(stopni).Oblicz miary pozostałych
kątów.proszę o pomoc w tym zadaniu.musze mnieć je do dzisiaj.
6 sty 17:38
Patrysia9339: drugi kąt ostry, leżący przy tej samej podstawie ma również 60 stopni, a kąt rozwarty ma
120 stopni. Obliczysz to w ten sposób: 180 stopni-60 st= 120 st ( dlatego że te dwa
kąty leżą przy tym samym ramieniu wiec maja razem 180 st )

Drugi kąt rozwary ma
również 120st
</sup>
Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi, bo nieźle nakręciłam
6 sty 17:49
Andrew: suma kątów trapeza wynosi 360(stopni)
trapez ma dwa kąty ostre po 60(stopni) czyli 60+60=120
360-120=240
240:2=120
120(stopni) mają kąty rozwarte
6 sty 17:52
Martyna=): dziękuje...
6 sty 18:24