zad
ooola: dane sa punkty A(1,8) B(2,−5) C(5,−4) : napisz równania symetralnych boków trojkata ABC ,
napisz rownania srodkowych trojkata ABC
29 paź 18:29
Godzio:
Najpierw napisz co to jest symetralna odcinka, o ile wiesz oczywiście
29 paź 18:32
Godzio:
Dam pełne wytłumaczenie bo mi się nudzi

Symetralna odcinka to prosta która przechodzi przez środek tego odcinka padająca na niego pod
kątem prostym.
Do wyznaczenia tej symetralnej jest więc nam potrzebny:
| | xm + xn | | ym + yn | |
− środek danego odcinka który obliczymy ze wzoru: SMN = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
− prostą przechodzącą przez końce odcinka, dzięki której wyznaczymy współczynnik kierunkowy
szukanej symetralnej: zw wzoru: a
1 * a
2 = −1 gdzie a
1 to współczynnik prostej przechodzącej
przez końce odcinka, a
2 − współczynnik kierunkowy symetralnej
Równanie prostej policzysz z układu równań 2 prostych pod podstawieniu współrzędnych punktów,
głównie chodzi nam o współczynnik kierunkowy więc nie musimy wyznaczać całego równania prostej
Dla przykładu zrobię symetralną odcinka |AB| :
A(1,8) B(2,−5)
| | 1 + 2 | | 8 + (−5) | | 3 | | 3 | |
Środek AB: SAB = ( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Prosta przechodząca przez A i B
−5 = 2a + b
8 = a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−
−13 = a
a * a
symetralnej = −1
−13 * a
symetralnej = −1
y = ax + b
| | 1 | | 18 | |
Równanie symetralnej: y = |
| x + |
| −− to jest postać kierunkowa, jeśli chcesz |
| | 13 | | 13 | |
ogólną to:
x − 13y + 18 = 0
Teraz, chcesz wyznaczyć równanie środkowej, tutaj wykorzystamy wcześniej obliczone środki
danych odcinków bo środkowa to prosta wychodząca z wierzchołka trójkąta przechodząca przez
środek boku naprzeciwległego więc np. jeśli chcesz policzyć środkową AB to musisz obliczyć
prostą przechodzącą przez S
AB i przez C
Powodzenia, mam nadzieję że moje pisanie nie pójdzie na marne
29 paź 18:43
ooola: prosta prostopadla przechodzaca przez srodek odcinka dzielaca go na dwie czesci<?>
29 paź 18:45
ooola: ok dzieki godzio
29 paź 18:48
ooola: a jak rownania tych symetralnych np y=113x+1813 zapisac w postaci odcinkowej i
parametrycznej ?
29 paź 18:54
Godzio:
x − 13y = −18 /: (−18)
Co do parametrycznej nie mam pojęcia
29 paź 19:00
ooola: mam takze podac rownanie kanoniczne prostej wiec mam poprostu wyliczyc delty p, g .itp\? bo ma
tez taki wzor x}−{xau1=y}−{yau2 z ktorego mam skorzystac?
29 paź 19:57
ooola: x}−{xAu1=y}−{yAu2 poprawka
29 paź 19:59
29 paź 20:40
ooola: hellpp
29 paź 20:59
ooola:
29 paź 21:25