Udowodnij, że równania mają rozwiązanie
runny:
Wiadomo, że mp = 2(q + n). Wykaż, że co najmniej jedno z równań x2 + mx + q = 0 i x2 + px + n
= 0 da się rozwiązać
29 paź 17:32
Basia:
na pewno dobrze przepisałeś ?
nie ma tam być przypadkiem mp= −2(q+n) ?
29 paź 17:45
Jack:
a czy to ma znaczenie, Basiu? Albo wyjdzie (n−p)2≥0 albo (n+p)2≥0
29 paź 17:51
Basia:
nie bardzo łapię skąd n−p i n+p, ale poza tym masz rację (pomyliłam się w rachunkach)
przypuśćmy, że żadne nie ma rozwiązania
m2−4q<0
p2−4n<0
m2<4q
p2<4n
m2+p2<4(q+n)
(m−p)2+2mp<4(q+n)
(m−p)2+2*2(q+n)<4(q+n)
(m−p)2<0
sprzeczność
czyli przypuszczenie było fałszywe, czyli przynajmniej jedno równanie musi mieć rozwiązanie
29 paź 17:58
Jack:
oczywscie, "m" i "p" powinny się znaleźć (źle przepisałem sobie z kartki).
29 paź 18:00
runny: dzięki wielkie. Trochę szkoda, że sam nie wpadłem na to rozwiązanie...
29 paź 18:04